Wat is een avontuur?

Bij een avontuur ga je samen met andere leerlingen op zoek naar antwoorden op jullie vragen. Je komt op bijzondere plekken, ontmoet inspirerende mensen en leert in de echte wereld.

Ga jij mee op reis?

Samen

Het avontuur doorloop je samen met leerlingen van andere scholen, andere leeftijden én andere leerniveaus. Dit levert een hele leuke sfeer en energieke dimensie op!

Talent

Als je een avontuur volgt staan jouw talenten en die van de andere volgers centraal. Jullie bekijken samen waar je elkaar in kunt helpen, waar jij goed in bent en wat je juist nog graag wilt leren

Locatie

De avonturen vinden nooit op een vaste locatie plaats. Je leert bij voorkeur buiten het klaslokaal. Afhankelijk van het onderwerp kijken jullie samen wat passende locaties zijn. Dit maakt het leren alleen maar indrukwekkender!

Leervraag

Onze avonturen zijn leervraaggestuurd. Dat betekent dat leerlingen zelf een leervraag kunnen indienen, waarna we samen een tof avontuur gaan uitzetten, waar ook andere leerlingen aan mee kunnen doen!

Wegwijzers

De avonturen worden begeleid door twee wegwijzers. Ze helpen jou op weg! Bekijk op de contactpagina alle wegwijzers van de Q-highschool.

Wat levert het op?

Tijdens een avontuur doe je veel kennis op maar zul je ook merken dat belangrijke vaardigheden worden ontwikkeld. Denk aan problemen kunnen oplossen, kritisch en creatief denken en samenwerken. Wanneer je hebt meegedaan aan een avontuur, ontvang je een certificaat en/of badges waarin je opgedane vaardigheden worden benoemd.

Nog iets leuks...

Omdat je samen op zoek bent naar antwoorden op jullie leervraag, zul je merken dat leeftijd en leerniveau er niet meer toe doen. Je ontmoet leerlingen van andere scholen en na acht weken samenzijn kun je stellen dat je er nieuwe vrienden bij hebt!

Bij een avontuur weet je nooit precies wat het eindpunt wordt

Avonturenfabriek

Voordat een avontuur van start gaat, wordt het kritisch bekeken door ‘De Avonturenfabriek’. De Avonturenfabriek is een groep leerlingen en wegwijzers, die één middag bij elkaar komen, om te brainstormen over de inhoud de avonturen. De groep bestaat uit super creatieve leerlingen en wegwijzers, die het leuk vinden om out-of-the-box naar het onderwerp en de leervraag te kijken.

Niet dat ze de hele inhoud vast leggen op die ene middag. Dat zeker niet! Ze oliën de machines en controleren de knoppen. Wat is er allemaal mogelijk bij dit avontuur? Wat zijn de ideale experts? En hoe wordt het zo avontuurlijk mogelijk?

Vergelijk het met een fabriek die chocolade wil gaan maken. Daar zijn er al honderden van! Hoe gaat deze fabriek zich onderscheiden? Hoe zorgen ze ervoor dat iedereen bij hun wil werken? En dat heel Nederland over hun chocolade praat? Roep eens wat geks! De Avonturenfabriek brainstormt zich een ongeluk. Eifeltorens van chocolade! Chocolade met tompoucesmaak! Of een reep die niet smelt!

Wat de echte inhoud van het avontuur wordt, dat bepaalt De Avonturenfabriek niet. Dat doen de leerlingen die zich hebben opgegeven als deelnemer. Die drukken de “AAN knop” in, waardoor er alle ruimte is voor hun persoonlijke leervraag. Maar dat het gaaf wordt, dat hebben ze mede te danken aan alle creativiteit van De Avonturenfabriek. Die hebben de mafste ingrediënten klaargezet. De bijzonderste recepten opgezocht en de gekste machines voorgesteld. Voordat je het weet, rolt er een gestolde Eifel toren met tompoucesmaak van de band. In een doosje? Nee joh, ze denken out of the box! 

Meedoen aan de avonturenfabriek?

Ben je een avontuurlijk type en lijkt het je wat om een keer mee te doen aan de Avonturenfabriek? Ze komen bij elkaar voor aanvang van een nieuwe periode. Dat is dus vier keer per jaar. Het onderwerp waarover gebrainstormd wordt is elke keer anders en de precieze opdrachten kunnen ze nog niet verklappen. Het moet natuurlijk wel een beetje avontuurlijk blijven! Houd je daarvan? Geef je dan gauw op!

Blokken

Bij de Q-highschool hebben we het schooljaar opgedeeld in 4 blokken. Ieder blok duurt acht weken plus een negende week waarin je jouw ontdekkingen deelt!

Aanmelden voor een avontuur

Aanmelden voor een avontuur doe je online via de Lesflits. Je ontvangt daarna van ons een mail met extra informatie.

Download hier de Q-high gids

Wat vinden leerlingen van de avonturen:

“Je leert leerlingen kennen van verschillende scholen en maakt zo ook nieuwe vrienden. Zeker als je dezelfde interesse deelt”
Charlotte
Mavo/Havo 1
“De Q-highschool is flexibel en ingericht op de individuele leerling. Als leerling heb je ook veel inspraak in de lessen”
Daan
Havo 4
“De sfeer bij de Q-highschool is relaxt en informeel, je kunt een goede band opbouwen met je docent”
Suze
Vwo 6