Bedrijfs- economie

Bedrijfseconomie is de economische kant van de bedrijfskunde en/of de bedrijfskundige kant van de economie.

Waar gaat het vak bedrijfseconomie over?

Wil je weten hoe je een bedrijf start of leren uitrekenen hoeveel winst je kan maken als bedrijf? Dan is bedrijfseconomie wat voor jou! Via de Q-Higschool kan je het vak bedrijfseconomie volgen, dit is een regulier eindexamenvak en wordt afgesloten met Centraal Eindexamen. Normaliter staat er 2 jaar (havo) en 3 jaar (vwo) voor het vak maar bij de Q-Highschool is het ook mogelijk om in dit vak versneld examen te doen.

 

Waarom zou je bedrijfseconomie kiezen?

  • Je bent nieuwsgierig naar de financiële gevolgen van persoonlijke beslissingen; 
  • Je wilt graag weten hoe organisaties werken;  
  • Je bent geïnteresseerd in het opzetten van een eigen bedrijf of een management positie in een bestaand bedrijf; 
  • Je vraagt je af hoe bedrijven nieuwe klanten trekken en bestaande klanten behouden; 
  • Je bent benieuwd naar de financiële aspecten van organisaties; 
  • Je kunt conclusies trekken op basis van teksten, cijfers en tabellen. 

Wat leer je bij bedrijfseconomie?

Het vak bedrijfseconomie heet in zijn geheel “Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid” en bestaat dus uit 3 hoofdthema’s:

Bedrijfseconomie; waarin je oefent met financiële, juridische en economische opgaven die van belang zijn voor een bedrijf. Bijvoorbeeld het uitrekenen welke prijs jij als onderneming moet vragen om een bepaalde winst te behalen. In dit onderdeel zit veel rekenvaardigheid, bij bedrijfseconomie is het dus belangrijk dat je graag met cijfertjes werkt en het niet erg vind om zelfstandig sommen te oefenen/maken.

Ondernemerschap; hier leer je hoe je een eigen bedrijf start, wat voor soort bedrijven er zijn en wat er allemaal gebeurt in de eerste jaren van een onderneming. Zo houden we ons in dit thema bezig met marketing en verschillende manieren om startkapitaal te verkrijgen

Financiële zelfredzaamheid; betekent dat je kennis gaat opdoen over hoe je later op een slimme manier jouw financiële zaken regelt. Voorbeelden zijn; hypotheek, sparen, beleggen, salaris, trouwen en erven.

Past bedrijfseconomie bij mij?

Bedrijfseconomie is een geschikt vak voor jongeren die interesse hebben in ondernemerschap, rekenen en cijfertjes. Het geeft een hele goede basis om na jouw HAVO of VWO een vervolgopleiding te gaan volgen op financieel, economisch of management terrein. 

Het parcours bestaat uit diverse modules die je chronologisch volgt en je goed voorbereid op je eindexamen. De lessen voor het eindexamenparcours vinden plaats op woensdagmiddag. We werken met de complete digitale methode Cumulus. Naast het parcours worden er op woensdagmiddag verdiepende modules aangeboden waaruit je er zelf 2 per jaar moet volgen. De onderwerpen in de modules sluiten aan bij het examenprogramma en zijn bijvoorbeeld: marketing, geld of ondernemen. 

Het gaat hier om voornamelijk zelfstudie opdrachten. Het is dus belangrijk dat je je bewust bent van een groot beroep op jouw zelfstandigheid/redzaamheid! 

Losse modules kiezen

Heb je wel interesse in bedrijfseconomie maar wil je niet het vak volgen als eindexamenvak dan is het ook mogelijk om aan losse modules deel te nemen. Zo kan je een module volgen die je helpt een onderneming te starten of een module die je helpt een reclame campagne te maken. Neem hiervoor even contact op met de docenten van de Q-Highschool. 

Examen doen in bedrijfseconomie?

Vanaf schooljaar 2019-2020  kun je beginnen aan een eindexamenparcours op jouw niveau. Voor havo is dit 2 jaar en voor vwo 3 maar je kan het ook versneld doen. Gedurende het eindexamenparcours maak je schoolexamens voor de verschillende vaardigheden en afsluitend doe je  centraal eindexamen (CITO). 

Lesmatch

PTA

Vragen?

Als je na het lezen van deze tekst nog vragen hebt over bedrijfseconomie, stel ze dan aan Bram Schleedoorn

Wat vinden leerlingen van de Bedrijfseconomie:

“Je leert leerlingen kennen van verschillende scholen en maakt zo ook nieuwe vrienden. Zeker als je dezelfde interesse deelt”
Charlotte
Mavo/Havo 1
“De Q-highschool is flexibel en ingericht op de individuele leerling. Als leerling heb je ook veel inspraak in de lessen”
Daan
Havo 4
“De sfeer bij de Q-highschool is relaxt en informeel, je kunt een goede band opbouwen met je docent”
Suze
Vwo 6

Lesflits, leer overal.

Benieuwd welke modules er op dit moment te vinden zijn in de Q-highschool? Neem dan gerust een kijkje op onze Lesflits pagina.