Wiskunde D

Wiskunde D is een uitdagend vak in de bovenbouw van havo en vwo. Je kunt het kiezen als profielkeuzevak in het NT-profiel, of als keuzevak in de andere profielen. In het laatste geval geldt wel dat je het vak alleen kunt kiezen als je daarnaast Wiskunde B volgt.

Waar gaat het vak wiskunde D over?

Wiskunde D is een uitdagend vak in de bovenbouw van havo en vwo. Je kunt het kiezen als profielkeuzevak in het NT-profiel, of als keuzevak in de andere profielen. In het laatste geval geldt wel dat je het vak alleen kunt kiezen als je daarnaast Wiskunde B volgt.

Bij Wiskunde B is het onderzoek naar allerlei functies een centraal onderwerp. Die functies kom je bij Wiskunde D ook weer af en toe tegen, maar je maakt vooral kennis met nieuwe vakgebieden binnen de wiskunde. Voorbeelden daarvan zijn kansrekening en statistiek, complexe getallen, dynamische systemen, getaltheorie, vectormeetkunde en groepentheorie. Je leest hier meer over bij: “Wat leer je bij wiskunde D?”

Een deel van Wiskunde D is speciaal bedoeld om je kennis te laten maken met het gebruik van wiskunde op de hogeschool of universiteit onder de noemers Wiskunde in techniek (havo) en Wiskunde in wetenschap (vwo).

Waarom zou je wiskunde D kiezen?

Er is geen enkel hbo-opleiding of universitaire opleiding die wiskunde D als toelatingseis heeft. Maar dat betekent niet dat hogescholen en universiteiten er geen waarde aan hechten. Veel eerstejaarsstudenten van bèta-georiënteerde opleidingen hebben moeite om de wiskundevakken met succes te volgen en af te ronden. Het niveau is hoger dan op HAVO en VWO én het tempo ligt veel hoger.

Daarom is het wenselijk dat je voldoende ervaring hebt opgedaan met meer technische, economische en/of academische wiskunde. Op de HAVO of het VWO heb je daar maar mondjesmaat kennis mee gemaakt. Je zult tijdens je vervolgopleiding ook veel plezier hebben van de extra training die je krijgt bij wiskunde D.

En last but not least: bij wiskunde D maak je kennis met een aantal zeer uiteenlopende wiskundige onderwerpen, die zonder uitzondering tot je verbeelding zullen spreken!

Wat leer je bij wiskunde D?

Zonder moeite zouden we 50 verschillende wiskundeonderwerpen kunnen noemen die bij wiskunde D aan de orde kunnen komen. Echter, je zou waarschijnlijk geen idee hebben van de inhoud. Metrische topologie? Kun je je daar iets bij voorstellen? Het heeft in ieder geval niets met aardrijkskunde te maken. Daarom geven we hieronder een paar voorbeelden, maar er is nog veel meer!

De wortel van een negatief getal bestaat niet, heb je wel eens horen zeggen. Maar in de Complexe Analyse bestaat dit wel en kun je er allerlei problemen van verschillende aard mee oplossen.

Het transport van nullen en enen via een digitaal medium gaat gepaard met heel veel fouten. In de Coderingstheorie worden methoden ontwikkeld om fouten niet alleen te detecteren, maar ook om ze onmiddellijk te verbeteren. Maar daarvoor moet je eerst in vier, vijf of misschien wel twintig dimensies kunnen rekenen. Dat doen we binnen de Lineaire Algebra.

In 2018 werd het WK voetbal in Rusland gehouden. De selecties van de 32 landen bestaan uit 23 spelers. Zou het vaak voorkomen dat binnen één selectie twee voetballers op dezelfde dag jarig zijn? Er zijn 365 dagen, dus die kans zal wel niet heel groot zijn. Bij 14 landen is dat echter wel het geval! Toeval? Nee hoor, meestal komt het nóg vaker voor. Hoe dat precies zit, leer je bij de module Kansrekening.

Dit is maar een kleine greep uit het mogelijke aanbod. Uiteraard is er ook ruimte voor de zogenaamde recreatieve wiskunde: puzzelen met getallen, vormen en patronen. Al met al een zeer gevarieerd en uitdagend vak!

Past wiskunde D bij mij?

Als je wiskunde B in je pakket hebt op havo of vwo, kun je daarnaast kiezen voor wiskunde D. Om het vak wiskunde D te volgen binnen de Q-highschool, moet je zelfstandig kunnen werken en een beetje zelfdiscipline hebben. Het helpt als je wiskunde echt een leuk vak vindt, want dan vind je het ook leuk om buiten de bijeenkomsten te oefenen met hetgeen je geleerd hebt. Je begrijpt dat wiskunde D een voorbereiding is op hogeschool en universiteit. Het niveau en het tempo liggen dus behoorlijk hoog.

Losse modules kiezen

Binnen de Q-highschool kun je ervoor kiezen om losse modules (van 8 weken) te volgen voor wiskunde D. Dat kun je doen als je wiskunde B in je vakkenpakket hebt en je nog wat meer uitdaging zoekt op wiskundegebied. Wanneer je een losse module kiest, moet je er even op letten welke voorkennis je nodig hebt om een module succesvol af te kunnen ronden. Dat is steeds aangegeven bij de beschrijving van de modules. Ook als je een losse module volgt, maak je de toets of de praktijkopdracht die daarbij hoort. Na afloop ontvang je een certificaat.

Examen doen in wiskunde D?

Je kunt er ook voor kiezen om examen te doen in het vak wiskunde D. Wiskunde D is een vak met uitsluitend een schoolexamen. Er is dus geen centraal schriftelijk examen aan verbonden.

De inhoud van wiskunde D ligt om die reden maar ten dele vast. Een aantal wiskundeonderwerpen moet aan de orde komen, maar de precieze inhoud en de verhouding tussen de verschillende onderwerpen is niet vooraf bepaald. Dat geeft ons als Q-highschool docenten de vrijheid om heel flexibel een programma in te richten en het eventueel aan te passen aan jullie wensen en ideeën. Dit geldt zowel voor de inhoud als de manier van werken.

Je kunt zelf binnen de Q-highschool een compleet examenprogramma samenstellen op havo- of op vwo-niveau. Kies daarvoor de modules die je nodig hebt om je examenprogramma compleet te maken. Op havo-niveau komt dit neer op in totaal 320 uren. Op vwo-niveau op 440 uren. Iedere module wordt afgesloten met een product, een opdracht of een toets. Het diplomacijfer is het afgeronde gemiddelde van alle SE-toetsen en praktische opdrachten.

Je kunt ervoor kiezen het vak versneld af te ronden, door bijvoorbeeld meer modules tegelijkertijd te volgen, of om examen te doen op een hoger niveau (op vwo-niveau als je op de havo zit).

Lesmatches

Vragen?

Als je na het lezen van deze tekst nog vragen hebt over wiskunde D mail dan: Meindert Koolstra m.koolstra@gymnasiumarnhem.nl 

Wat vinden leerlingen van de Q-highschool:

“Je leert leerlingen kennen van verschillende scholen en maakt zo ook nieuwe vrienden. Zeker als je dezelfde interesse deelt”
Charlotte
Mavo/Havo 1
“De Q-highschool is flexibel en ingericht op de individuele leerling. Als leerling heb je ook veel inspraak in de lessen”
Daan
Havo 4
“De sfeer bij de Q-highschool is relaxt en informeel, je kunt een goede band opbouwen met je docent”
Suze
Vwo 6

Lesflits, leer overal.

Benieuwd welke modules er op dit moment te vinden zijn in de Q-highschool? Neem dan gerust een kijkje op onze Lesflits pagina.