Maatschappij wetenschappen
De samenleving is een grote groep mensen die met elkaar verbonden is: de maatschappij. Bij maatschappijwetenschappen (MAW) nemen we deze groep onder de loep! Zo proberen we het gedrag van mensen, groepen, landen en de politiek te ontrafelen.
Waar gaat het vak MAW over?
Het vak Maatschappijwetenschappen (MAW) gaat over de samenleving en biedt inzicht in wat daar zoal gebeurt. Er zijn veel sociale en politieke verschijnselen die we willen begrijpen en oplossen. Problemen komen overal voor waar mensen samenleven, of dat nu in een gezin, een stad, een land of wereldwijd is. Denk aan kwesties rond macht, politiek, veiligheid, cultuur of identiteit. Net zoals een timmerman gereedschap gebruikt om een huis te bouwen, gebruik je bij MAW begrippen om maatschappelijke verschijnselen te onderzoeken. Die begrippen noemen we kernconcepten. Bij MAW leer je welk kernconcept je wanneer kan inzetten om de wereld om je heen beter te begrijpen.
Waarom zou je MAW kiezen?
MAW is altijd actueel! Wat je leert, koppelen we vaak aan recente gebeurtenissen in de samenleving. De vraag ‘wat heb ik hieraan?’ is bij MAW daarom snel beantwoord: je ziet het namelijk bijna altijd om je heen gebeuren.
Daarnaast is MAW het enige schoolvak dat je voorbereidt op studies in sociologie, politicologie, bestuurskunde, rechten, journalistiek, psychologie, filosofie, pedagogiek, antropologie, en criminologie. Ook voor toekomstige leraren en zorg- of uniformberoepen zijn theorieën uit dit vak vaak onmisbaar.
Ook als je nog niet weet wat je wilt studeren, is MAW natuurlijk een waardevolle aanvulling op maatschappijleer (het basisvak dat elke leerling een jaar lang volgt), omdat we veel verder de diepte in gaan.
Wat leer je bij MAW ?
Herken je dit? In de klas of op een feestje wordt vaak een mening geuit zonder onderbouwing. Bij MAW leer je zulke uitspraken in een breder perspectief te zien en te checken of ze kloppen. Na dit vak kun je met meer kennis over maatschappelijke kwesties meepraten.
We onderzoeken waarom sommige mensen meer macht en invloed hebben dan anderen, hoe het komt we soms op elkaar lijken en soms verschillen, waarom sommige landen vrienden zijn en andere juist vijanden en welke invloed ontwikkelingen als globalisering hebben op verschillende samenlevingen. Je onderzoekt kortom maatschappelijke vraagstukken en -ontwikkelingen.
Past MAW bij mij?
Wil je ontdekken of MAW iets voor jou is? Ieder jaar geven we voorlichtingen en
proeflesjes op verschillende scholen. Of schrijf je alvast eens in voor één van onze modules en maak kennis met het vak! Werk samen met huidige leerlingen die je alles uit ervaring kunnen vertellen. Je kunt meedoen tijdens het jaar dat je je profiel kiest, maar ook als je al een profiel hebt gekozen. Na afloop ontvang je een bewijs van deelname. Vervolgens kun je besluiten of je meer modules wilt volgen of zelfs het volledige examenprogramma.
Losse modules kiezen
Binnen de Q-highschool kun je ervoor kiezen losse modules (van 8 weken) te volgen voor MAW. Zo kan het zijn dat je alleen wilt komen kennismaken met het vak, of dat je niet het hele examenprogramma wilt volgen maar vooral één of enkele onderwerpen interessant vindt. Wanneer je een module succesvol afrondt, ontvang je altijd een bewijs van deelname.
Examen doen in MAW ?
Wil je het volledige MAW-examenprogramma volgen? Op de havo volg je 7 modules, op het vwo 9 (kies zelf of je dit in 2 of 3 jaar doet). Bij sommige scholen kun je MAW als profielvak kiezen via Q-highschool, maar soms mag het alleen als extra vak. Geef bij je mentor of decaan aan dat je graag MAW wilt volgen. Wij zorgen dan dat je goed voorbereid van start gaat. Bij de Q-highschool gaat het er namelijk iets anders aan toe. Je schrijft je per periode in voor de module die je wilt volgen en bepaalt zelf je tempo en volgorde (voor sommige modules is voorkennis gewenst). De meeste modules sluit je af met een praktische opdracht of toets, maar er zijn ook dagmodules. Klik hieronder op ‘lesmatch’ om te ontdekken hoe het werkt. Neem gerust contact op voor meer informatie!
Lesmatch
- Download hier de lesmatch maatschappijwetenschappen Havo 2024 – 2026 nieuw!
- Download hier de lesmatch maatschappijwetenschappen Vwo 2024 – 2027 nieuw!
- Download hier de lesmatch maatschappijwetenschappen Havo 2023 – 2025
- Download hier de lesmatch maatschappijwetenschappen Vwo 2023 – 2026
- Download hier de lesmatch maatschappijwetenschappen Havo 2022 – 2024
- Download hier de lesmatch maatschappijwetenschappen Vwo 2022 – 2025
- Download hier de lesmatch maatschappijwetenschappen Havo 2021 – 2023
- Download hier de lesmatch maatschappijwetenschappen Vwo 2021 – 2024
- Download hier de lesmatch maatschappijwetenschappen Havo 2020 – 2022
- Download hier de lesmatch maatschappijwetenschappen Vwo 2020 – 2023
PTA
- Download hier het PTA VWO van Cohort 2023 – 2026 nieuw!
- Download hier het PTA HAVO van Cohort 2023 – 2026 nieuw!
Vragen?
Als je na het lezen van deze tekst nog vragen hebt over Maatschappijwetenschappen, stel ze dan aan Wiltjo Koster (w.koster@lyceumelst.nl), docent Maatschappijwetenschappen binnen de Q-highschool.
Lesflits, leer overal.
Benieuwd welke modules er op dit moment te vinden zijn in de Q-highschool? Neem dan gerust een kijkje op onze Lesflits pagina.