01 MODULE: KANSVERDELINGEN 

Wil je meer weten over kansspelen? Of wil je beter voorbereid zijn op je profielwerkstuk (PWS)? Dan is deze module uitermate geschikt voor jou. Eerst leer je op verschillende manieren statistiek weer te geven. Vervolgens gaan we in deze module dieper in op het rekenen met kansen. Je leert verschillende methoden om te rekenen met kansen, afhankelijk van je beginsituatie. Wanneer er tijd en behoefte is, krijg je ook uitleg over het werken met excel. Dit is een uitermate krachtig programma om gegevens mee te verwerken en verder te analyseren. Al deze vaardigheden zijn bijzonder goed te gebruiken bij het maken van je PWS.

Doelgroep:
HAVO 4

Ook toegankelijk voor:
Alle leerlingen die dit interessant vinden

Dag:
donderdag 14.45-16.15 uur

Voorkennis:
wiskunde B in je pakket

Docenten:
Ruben Sondaar 

02 MODULE: CONTINUE DYNAMISCHE MODELLEN

Veronderstel dat je een erfenis krijgt en je besluit het bedrag op een spaarrekening te zetten. Dan zal je kapitaal elk jaar groeien, omdat je rente van de bank krijgt bijgeschreven. Dit is een voorbeeld van een discreet dynamisch model, want je kapitaal blijft gedurende een bepaalde tijd onveranderd. Om het feestje te vieren maak je een heerlijke kop thee voor jezelf of, als je 18 bent, schenk je een koud biertje in. Je drankje zal dan elk moment afkoelen c.q. opwarmen. Nog zo'n voorbeeld van een continu dynamisch model. 

De manier om deze modellen te bestuderen, is het opstellen en oplossen van een zogenaamde differentiaalvergelijking. Bij de vergelijkingen die je tot nu toe hebt gezien was de oplossing een getal. Bij een differentiaalvergelijking is de oplossing een functie. Deze differentiaalvergelijkingen vormen de kern van deze module. En het leuke is dat de theorie van complexe functies hier kan worden toegepast!

Doelgroep:
VWO 5

Ook toegankelijk voor:
Andere geïnteresseerden (na overleg met de docent)

Dag:
Woensdag 14.45-16.15 uur

Voorkennis:
wiskunde B in je pakket en discrete dynamische modellen

Docenten:
Meindert Koolstra

03 MODULE: STATISTIEK 

Op woensdag 20 maart 2019 vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten en indirect voor de Eerste Kamer plaats. Uiteraard worden er vooraf weer allerlei peilingen gehouden. Slechts een klein deel van de stemgerechtigden wordt dan ondervraagd. Zijn die peilingen dan wel betrouwbaar? En hoeveel beter worden ze als het aantal ondervraagden wordt verdubbeld? Tijdens deze module zullen we tot onverwachte conclusies komen. Laat je je verrassen? En wist je dat de kans dat een willekeurige Nederlander 1 meter 80 is, gelijk is aan 0? En dat er tegelijkertijd best een Nederlander kan zijn die 1 meter 80 meet? We gaan je precies uitleggen hoe dit zit. Welkom in de wereld van de kansrekening en statistiek!

Doelgroep:
VWO 4

Ook toegankelijk voor:
VWO 5 

Dag:
Maandag 14.45-16.15 uur

Voorkennis:
wiskunde B in je pakket

Docenten:
Gerard Stroomer

Q-Highschool

Aanmelden

Maak je aanmelding compleet op de volgende pagina.

Wat is wiskunde D?

Wiskunde D is een uitdagend vak in de bovenbouw van havo en vwo. Je kunt het kiezen als profielkeuzevak in het NT-profiel, of als keuzevak in de andere profielen. In het laatste geval geldt wel dat je het vak alleen kunt kiezen als je daarnaast Wiskunde B volgt.

Bij Wiskunde B is het onderzoek naar allerlei functies een centraal onderwerp. Die functies kom je bij Wiskunde D ook weer af en toe tegen, maar je maakt vooral kennis met nieuwe vakgebieden binnen de wiskunde. Voorbeelden daarvan zijn kansrekening en statistiek, complexe getallen, dynamische systemen, getaltheorie, vectormeetkunde en groepentheorie. Je leest hier meer over bij: “Wat leer je bij wiskunde D?”

Een deel van Wiskunde D is speciaal bedoeld om je kennis te laten maken met het gebruik van wiskunde op de hogeschool of universiteit onder de noemers Wiskunde in techniek (havo) en Wiskunde in wetenschap (vwo).

Waarom zou je wiskunde D kiezen?

Er is geen enkel hbo-opleiding of universitaire opleiding die Wiskunde D als toelatingseis heeft. Maar dat betekent niet dat hogescholen en universiteiten er geen waarde aan hechten. Veel eerstejaarsstudenten van bèta-georiënteerde opleidingen hebben moeite om de wiskundevakken met succes te volgen en af te ronden. Het niveau is hoger dan op havo en vwo én het tempo ligt veel hoger.

Daarom is het wenselijk dat je voldoende ervaring hebt opgedaan met meer technische, economische en/of academische wiskunde. Op de havo of het vwo heb je daar maar mondjesmaat kennis mee gemaakt. Je zult tijdens je vervolgopleiding ook veel plezier hebben van de extra training die je krijgt bij Wiskunde D.

En last but not least: bij Wiskunde D maak je kennis met een aantal zeer uiteenlopende wiskundige onderwerpen, die zonder uitzondering tot je verbeelding zullen spreken!

Wat leer je bij wiskunde D?

Zonder moeite zouden we 50 verschillende wiskundeonderwerpen kunnen noemen die bij Wiskunde D aan de orde kunnen komen. Echter, je zou waarschijnlijk geen idee hebben van de inhoud. Metrische topologie? Kun je je daar iets bij voorstellen? Het heeft in ieder geval niets met aardrijkskunde te maken. Daarom geven we hieronder een paar voorbeelden, maar er is nog veel meer!
De wortel van een negatief getal bestaat niet, heb je wel eens horen zeggen. Maar in de Complexe Analyse bestaat dit wel en kun je er allerlei problemen van verschillende aard mee oplossen.
Het transport van nullen en enen via een digitaal medium gaat gepaard met heel veel fouten. In de Coderingstheorie worden methoden ontwikkeld om fouten niet alleen te detecteren, maar ook om ze onmiddellijk te verbeteren. Maar daarvoor moet je eerst in vier, vijf of misschien wel twintig dimensies kunnen rekenen. Dat doen we binnen de Lineaire Algebra.
In 2018 werd het WK voetbal in Rusland gehouden. De selecties van de 32 landen bestaan uit 23 spelers. Zou het vaak voorkomen dat binnen één selectie twee voetballers op dezelfde dag jarig zijn? Er zijn 365 dagen, dus die kans zal wel niet heel groot zijn. Bij 14 landen is dat echter wel het geval! Toeval? Nee hoor, meestal komt het nóg vaker voor. Hoe dat precies zit, leer je bij de module Kansrekening.
Dit is maar een kleine greep uit het mogelijke aanbod. Uiteraard is er ook ruimte voor de zogenaamde recreatieve wiskunde: puzzelen met getallen, vormen en patronen. Al met al een zeer gevarieerd en uitdagend vak!

Past Wiskunde D bij mij?

Als je Wiskunde B in je pakket hebt op havo of vwo, kun je daarnaast kiezen voor Wiskunde D. Om het vak wiskunde D te volgen binnen de Q-highschool, moet je zelfstandig kunnen werken en een beetje zelfdiscipline hebben. Het helpt als je wiskunde echt een leuk vak vindt, want dan vind je het ook leuk om buiten de bijeenkomsten te oefenen met hetgeen je geleerd hebt. Je begrijpt dat wiskunde D een voorbereiding is op hogeschool en universiteit. Het niveau en het tempo liggen dus behoorlijk hoog.

Losse modules volgen?

Binnen de Q-highschool kun je ervoor kiezen om losse modules (van 8 weken) te volgen voor Wiskunde D. Dat kun je doen als je Wiskunde B in je vakkenpakket hebt en je nog wat meer uitdaging zoekt op wiskundegebied. Wanneer je een losse module kiest, moet je er even op letten welke voorkennis je nodig hebt om een module succesvol af te kunnen ronden. Dat is steeds aangegeven bij de beschrijving van de modules. Ook als je een losse module volgt, maak je de toets of de praktijkopdracht die daarbij hoort. Na afloop ontvang je een certificaat.

Examen doen in wiskunde D?

Je kunt er ook voor kiezen om examen te doen in het vak Wiskunde D. Wiskunde D is een vak met uitsluitend een schoolexamen. Er is dus geen centraal schriftelijk examen aan verbonden.

De inhoud van Wiskunde D ligt om die reden maar ten dele vast. Een aantal wiskundeonderwerpen moet aan de orde komen, maar de precieze inhoud en de verhouding tussen de verschillende onderwerpen is niet vooraf bepaald. Dat geeft ons als Q-highschooldocenten de vrijheid om heel flexibel een programma in te richten en het eventueel aan te passen aan jullie wensen en ideeën. Dit geldt zowel voor de inhoud als de manier van werken.

Je kunt zelf binnen de Q-highschool een compleet examenprogramma samenstellen op havo- of op vwo-niveau. Kies daarvoor de modules die je nodig hebt om je examenprogramma compleet te maken. Op havo-niveau komt dit neer op in totaal 320 uren. Op vwo-niveau op 440 uren. Iedere module wordt afgesloten met een product, een opdracht of een toets. Het diplomacijfer is het afgeronde gemiddelde van alle SE-toetsen en praktische opdrachten.

Je kunt ervoor kiezen het vak versneld af te ronden, door bijv. meer modules tegelijkertijd te volgen, of om examen te doen op een hoger niveau (op vwo-niveau als je op de havo zit).

Vragen?

Als je na het lezen van deze tekst nog vragen hebt over wiskunde D, stel ze dan aan meneer Koolstra m.koolstra@gymnasiumarnhem.nl of meneer Sondaar r.sondaar@beekdallyceum.nl, docenten wiskunde D binnen de Q-highschool.

Hier vind je de modules die starten in blok 4!