MODULE: WEBDESIGN

Wil jij je eigen website leren bouwen? Dat kan! Bij webdesign werk je met twee programmeertalen; HTML en CSS. Dit zijn de twee motoren van het internet. Maar dan ben je er nog niet, je moet ook nadenken over het design en de functies op je website. Stap voor stap ontwerp je je eigen website en leer je fascinerende technieken die je favoriete websites draaiende houden.

Doelgroep:
HAVO 4, VWO 4

Ook toegankelijk voor:
Alle leerlingen die dit interessant vinden

Dag:
Vrijdag van 14.30 tot 16.00 uur

Voorkennis:
Basiskennis computervaardigheden

Docent:
Egbert van den Burgh

MODULE: BASIS VAN PROGRAMMEREN

Tijdens deze module maak je jouw eerste stappen in het programmeren. Greenfoot is een programma om op een eenvoudige manier het programmeren te leren. Je voert leuke opdrachten uit en ziet direct het resultaat van je werk op het scherm. En… intussen help je Mimi, de dodo, bij al haar problemen. Aan het einde van deze module heb je een goede basis gelegd voor je verdere programmeercarrière.

Doelgroep:
HAVO 4, VWO 4

Ook toegankelijk voor:
Alle leerlingen die dit interessant vinden

Dag:
Maandag van 14.30 tot 16.00 uur

Voorkennis:
Basiskennis computervaardigheden

Docent:
Egbert van den Burgh

 

MODULE: PROGRAMMEREN MET PYTHON

Programmeren lijkt lastig maar dat hoeft het niet te zijn! Python maakt coderen toegankelijk en eenvoudig. Je kunt er veel mee maken, van woordspelletjes tot cijferlijsten. Maak in deze module kennis met de wondere wereld van de scripttaal Python, die op de achtergrond van alles laat werken. Als grote finale schrijf je een zelfgekozen project!

Doelgroep:
VWO 4, VWO 5, VWO 6, HAVO 4, HAVO 5

Dag:
Woensdag van 14.30 tot 16.00 uur

Voorkennis:
Geen

Docent:
Pieter van Engelen

MODULE: SECURITY

Hackers die computersystemen platleggen, geld willen aftroggelen of informatie willen verkrijgen die niet voor hen is bedoeld, zijn overal om ons heen. Informaticadeskundigen moeten voorkomen dat bedrijven of personen het slachtoffer worden van dit soort types. Tijdens deze module maak je kennis met veel gemaakte beveiligingsfouten en leer je hoe je deze voorkomt. Je ontdekt ook hoe je deze fouten kunt gebruiken om zonder toestemming toegang te krijgen tot een computersysteem. Uiteraard wordt ook gekeken naar de ethische aspecten hiervan. Je bent vooral zelf veel aan het puzzelen en uitproberen.

Doelgroep:
HAVO 5, VWO 6

Dag:
Woensdag van 16.15 tot 17.45 uur

Voorkennis:
Minimaal 2 informatica modules gevolgd

Docent:
Pieter van Engelen

 

Q-Highschool

Aanmelden

Maak je aanmelding compleet op de volgende pagina.

Waar gaat het vak informatica over?

Informatica is een vakgebied dat zich op allerlei manieren met computers bezighoudt. Daarnaast beslaat informatica het beheren en manipuleren van gegevens (data) zodat anderen er bijvoorbeeld gemakkelijk mee kunnen werken.

In alle aspecten van het leven spelen computers een rol. Bij informatica onderzoek je hoe een computer in elkaar zit, hoe besturingssystemen werken en hoe netwerken zijn opgebouwd. Daarnaast leer je hoe je computersystemen opdrachten kunt geven en hoe je informatie met behulp van de computer gemakkelijk kunt verwerken. Je oriënteert je ook op de ontwikkeling en toepassing van informatiesystemen in wetenschap, bedrijven en de maatschappij.

Het vak informatica moet je zeker niet onderschatten. Het is flink aanpakken en best veel leren, maar de praktijk wijst uit dat mensen die eenmaal geboeid zijn door de wereld van bits en bytes er steeds gemakkelijker hun weg in vinden!

Waarom zou je informatica kiezen?

Informatica is niet alleen interessant als je een informatica-opleiding wilt gaan volgen of een ICT-bedrijf wilt opzetten. Waar je ook werkt of studeert, je hebt altijd te maken met computers en informatica.

Enkele voorbeelden die je in de praktijk tegen kunt komen:

 • kunstmatige intelligentie
 • virtual reality
 • spraaktechnologie
 • gebaarherkenning en computer vision
 • interactie tussen computer en mens

Informatica is dan ook een bijzonder boeiend en veelzijdig vak, want het wordt overal toegepast. Verder is informatica een onderdeel bij alle studies in het HBO en op universiteiten. Basiskennis en concepten van informatica kun je daar goed gebruiken.

Wat leer je bij informatica?

Wil je vooral allerlei computertoepassingen leren gebruiken of games leren maken? Wil je websites bouwen of leren programmeren? Dat leer je bij informatica, maar nog veel meer.

Een greep uit het programma:

 • Algemene kennis van computers: zoals digitaliseren, bits en bytes, talstelsels, rekenen tussen talstelsels, optellen van binaire getallen, schakelingen/poorten, digitaliseren van kleuren en afbeeldingen;
 • Bouwen van websites: theorie en praktijk, dus ook het maken van een site (met html5 en css3 en evt. met javascript of een andere programmeertaal);
 • Programmeren: theorie en praktijk, dus ook het maken van programmatuur (met Java als programmeertaal).
 • (Relationele) databases: theorie en praktijk. Toepassing met WebApps (php en mysql)
 • Ontwikkelen van een computersysteem: bijvoorbeeld het maken van een game (met Gamemaker of Unity);
 • Artificial Intelligence: introductie in de (on)mogelijkheden van kunstmatige intelligentie.

Zie voor de complete inhoud van het programma de beschrijving van de modules van informatica op de Q-highschoolsite.

Past informatica bij mij?

Als je informatica kiest, dan kies je ervoor om zelfstandig te werken tijdens de bijeenkomsten en ook daarbuiten. Je vindt het leuk om met computers te werken, dingen uit te vogelen, op internet rond te neuzen en te puzzelen als je de oplossing niet zo gauw weet. Een beetje doorzettingsvermogen komt bij dit vak goed van pas. Je hoeft geen wiskundige te zijn, maar enig wiskundig inzicht en logisch kunnen nadenken is wel een pré.

Daarnaast is het ook belangrijk om samen te werken. Veel ICT-projecten komen namelijk samen met andere mensen tot stand: informatica is meer dan techniek. Bij verschillende modules pak je samen met anderen een project aan.

Losse modules kiezen

Binnen de Q-highschool kun je ervoor kiezen losse modules (van 8 weken) te volgen voor informatica. Wanneer je een losse module kiest, moet je er even op letten welke voorkennis je nodig hebt om de module goed te kunnen volgen. Dat is steeds aangegeven bij de beschrijving van de modules. Wanneer je de module succesvol afrondt, ontvang je een certificaat

Examen doen in informatica?

Je kunt er ook voor kiezen om examen te doen in het vak Informatica. Informatica is een vak met een schoolexamen. Er is dus geen centraal schriftelijk examen aan verbonden. Je kunt binnen de Q-highschool zelf een compleet examenprogramma samenstellen op havo- of op vwo-niveau. Kies daarvoor de modules die je nodig hebt om je examenprogramma compleet te maken. Op havo-niveau komt dit neer op in totaal 320 uren. Op vwo-niveau op 440 uren. Iedere module wordt afgesloten  met een praktische opdracht of een toets. Het diplomacijfer is het afgeronde gemiddelde van alle SE-toetsen en praktische opdrachten.

Je kunt ervoor kiezen het vak versneld te volgen, door bijv. meer modules tegelijkertijd te volgen, of om examen op een hoger niveau te doen (op VWO-niveau, als je op de HAVO zit)

Vragen?

Als je na het lezen van deze tekst nog vragen hebt over informatica, stel ze dan aan Allart van den Berg, Gerard Stroomer of Egbert van den Burgh, q-highschool@quadraam.nl.

 

Hieronder staan binnenkort de modules die starten in blok 2