DEELNEMEN

AVONTUREN

“Probeer een keer mee te doen aan een avontuur, je gaat het leuk vinden!”

NICKITA, Lorentz Lyceum

“Mijn beste herinnering is het bezoek aan de politieacademie. Je komt daar nooit binnen, nu mag je daar ineens zijn. Dat gaf wel een machtig gevoel.”

STORM, Liemers College

“Naast alles wat je leert leer je anderen kennen, dat is gezellig!”

DYMPNA, Beekdal Lyceum

PARCOURSEN

Spaans

Bedrijfseconomie

Informatica

Italiaans

Wiskunde D + C

Filosofie

GOOD TO KNOW

• Wil je zeker zijn van een plek meld je dan vóór de zomervakantie al aan
  • Direct na de zomervakantie hoor je op welke dag het avontuur of parcours plaats vindt
  • Blok 1 loopt van de week van 26 augustus 2019 tm de week van 28 oktober 2019
  • Vul bij aanmelden de juiste geven in je profiel in. Zo word je goed op de hoogte gehouden
  • De modules zijn van 14:45 tm 16:15 uur
  • De avonturen zijn van 15:30 tm 18:00 uur (incl. avondeten) of 14:30 tot 17:00 uur (incl. afternoon snack)
  • Een module of avontuur duurt 8 weken + 1 week waarin je je opbrengsten deelt of een product/ toets maakt
  • Een module of avontuur vindt niet altijd plaats op jouw eigen school, je bezoekt andere Quadraamscholen of unieke passende locaties
  • Reizen van max 20 minuten (met de fiets) doe je zelfstandig, alles daarboven en in periodes van slecht weer word je vervoerd met een taxi
  • Deelname aan een avontuur en parcours is gratis

AVONTUREN

Je kunt meedoen aan een avontuur, als je graag een antwoord wilt vinden op een leervraag of leerbehoefte die je hebt.

Voor een avontuur kun je als leerling zelf een leervraag indienen of je kunt je aansluiten bij een interessante leervraag van anderen, die ongeveer dezelfde interesse of behoefte hebben als jij. Uitgangspunt is altijd dat jij heel graag het antwoord op de leervraag wilt ontdekken.

Voorbeelden van leervragen kunnen zijn: Hoe organiseer je een top festival? Wat zijn de tien meest geloofwaardige mythes over voeding? Of hoe overleef je de eerste drie maanden op kamers?

Met behulp van een wegwijzer (een docent die goed kan ontwerpen en begeleiden) ontwerp je een avontuurlijk leertraject van acht weken en ga je samen met anderen op zoek naar antwoorden op of oplossingen voor jullie leervraag.

Tijdens een avontuur verken je altijd verschillende kennisgebieden die met het onderwerp te maken hebben. Je gebruikt niet alleen je brains, maar ook je body: theorie en praktijk worden gecombineerd. Je leert jezelf en anderen beter kennen en je leert hoe de wereld in elkaar zit en hoe jij daaraan kunt bijdragen. Ook ontmoet je mensen van wie je veel kunt leren. Met ieder avontuur kun jij je persoonlijk én intellectueel ontwikkelen!

PARCOURSEN

Een parcours leg je als leerling af, als je graag een (examen)vak wilt volgen, dat op je eigen school niet wordt aangeboden.

De Q-highschool biedt examenvakken aan die op sommige scholen van Quadraam niet aangeboden kunnen worden, vanwege het kleine aantal leerlingen dat er op school voor kiest.

Dit betekent dat je tóch een examenvak kunt kiezen, dat bij je profielkeuze of bij je persoonlijke interesse past. Je volgt dit vak samen met leerlingen van andere scholen van Quadraam. Op dit moment biedt de Q-highschool al de vakken informatica, filosofie en wiskunde D aan.  Binnenkort komen daar bedrijfseconomie (Management & Organisatie) en Spaans bij. De komende jaren breiden we dit aanbod verder uit met vakken waaraan leerlingen en schoolleiders van Quadraam behoefte hebben, bijvoorbeeld met Chinees, Arabisch of muziek als examenvak.

De examenvakken zijn modulair opgebouwd. Dat betekent dat je als leerling losse modules volgt, die samen één examenprogramma vormen. Iedere module bestrijkt 8 weken. In de 9de week sluit je de module af met een eindproduct (een opdracht of een toets).

Je kunt variëren in volgorde en in tempo én je kunt het examenprogramma (als je alle modules gevolgd hebt) eerder afronden dan in het eindexamenjaar. Jij bepaalt je eigen parcours! Op het moment dat jij besluit niet het gehele examenprogramma te volgen, behaal je toch certificaten die bewijzen dat jij kennis en vaardigheden op het betreffende vakgebied hebt opgedaan. Die kunnen in de toekomst goed van pas komen.

Wil je weten hoe de stappen van een parcours werken?